Skip to main content
Baza znanja

Kako napraviti web site – potpuno besplatno (tačnije za 10€)

By No Comments5 minuta čitanja

I to ne samo običan sajt već i internet prodavnicu

kako napraviti sajt besplatno

Da li Vam je prodavnica potrebna?

U 2023 godini, svima koji se bave trgovinom, pa i pružanjem usluga, jasno je da je internet prodavnica, i uopšte sajt – prezentacija firme neophodan. Konkurencija već prodaje robu preko interneta, Vaši potencijalni kupci je traže na Googlu, Facebooku, Instagramu… Da li će moći da Vas pronađu?
Ako je odgovor ne, možda je vreme da preispitate svoju poslovnu politiku.

Ulaganje u internet prodavnicu jedno je od najisplativijih ulaganja koje se najbrže vraća i pretvara u profit. Covid 19 posebno je pokazao značaj online prodaje, jer tokom 2 meseca obustave rada lokala, oni koji su imali sajt i online prodaju, ne samo da nisu trpeli, već su i dodatno zaradili.

Zbog toga svima savetujemo da zaista probaju da pregrupišu sredstva i investiraju u profesionalnu izradu internet prodavnice. Na taj način imaće najbolje konverzije, neće biti kupaca koji odustaju od kupovine zbog neprofesionalnog izgleda, grešaka u funkcionisanju ili loše optimizovanog sadržaja za posetioce.

Međutim ako ste i dalje skeptični po pitanju ulaganja, ili ste jednostavno entuzijasta koji sve voli da uradi sam, u nastavku ćete imati priliku da naučite kako da potpuno sami napravite internet sajt i internet prodavnicu.

Karakteristike sajta – prodavnice koju ćete sami napraviti

Ukoliko pažljivo budete pratili uputstva, prodavnica će biti potpuno funkcionalna, kao i sve druge prodavnice koje možete naći na internetu.

Prodavnicu ćemo praviti u WordPress-u uz korišćenje Woocommerce dodatka za funkcionalnost prodaje.

Dizajn prodavnice će naravno biti oskudan, iz dva razloga.

Prvi razlog je taj što većina sajtova koristi šablonski dizajn. Šablon (tema, template) može piti besplatan ili premium. Logično, besplatni neće izgledati tako lepo kao plaćeni šabloni (čije je cena oko 50-60€). Drugi razlog je što nećete imati veštine da u kodu promenite onaj deo dizajna koji Vam se na šablonu ne dopada, već ćete morati da ga koristite takvog kakav je.

Ipak, i kao takva, prodavnica će opet biti potpuno funkcionalna. Proizvodi će moći da se dodaju u korpu, obračunaju u korpi, poručeBroj proizvoda na sajtu je neograničen. Proizvodi se mogu kategorisati na bilo koji način koji Vama odgovara. Prema vrsti proizvoda, prema proizvođaču, karakteristikama.

Nije Vam potrebna online prodavnica vec samo običan besplatan sajt?

Ako vam nije potrebna prodavnica već samo izrada sajta, odlično, biće još lakše. Pratite sve korake uputstva. Uputstvo je pravljeno tako da se prvo završi običan web sajt, a zatim mu pridodajemo funkciju prodaje.

Ulaganje potrebno za samostalnu izradu prodavnice

Najveće ulaganje prilikom rada na web shopu biće Vaše vreme i trud.

Osim toga, biće Vam potrebni domen i hosting.

Domen je ime Vašeg budućeg sajta (www.primer.rs). Hosting je prostor na kom će se fajlovi Vašeg sajta nalaziti. To su stvari koje jednostavno morate kupiti, jer je besplatan hosting nepouzdan, često se može kvariti i biti prespor, i ne možete dozvoliti sebi da delujete toliko neprofesionalno.

Domen možete kupiti sami, a možete nam i pisati i rado ćemo Vam pomoći da domene registrujete po najpovoljnijim cenama.

Što se hostinga tiče, takođe nas možete kontaktirati oko preporuke, a za početak možete se prijaviti i za besplatan hosting paket u trajanju od 3 meseca na našim serverima, što je sasvim dovoljno vremena da sajt zaživi. Prijava je jednostavna – pišite na mail info@izradasajtovasajta.com . Pišite i dobićete na tri meseca hosting kakav dobijaju i klijenti koji ga redovno plaćaju. Detaljne uslove za korišćenje besplatnog hostinga dobićete na mail pre početka korišćenja hosting naloga.

Prodavnicu koju pravimo kao primer ćemo upravo praviti na jednom takvom hosting nalogu. Hosting nalog je podešen identično kao što će biti i Vaš besplatni nalog. Tako ćemo izbeći da na primer, po uputstvu treba da kliknete na neko dugme koje nećete moći da nađete na Vašem nalogu, i da zbog toga ceo proces izrade padne u vodu.

Izrada internet prodavnice – Korak po korak

Sada kada znamo šta nam je sve potrebno, krećemo sa izradom. Proces izrade podelićemo na nekoliko koraka, i ukoliko budete pratili uputstvo korak po korak, sigurno ćete uspeti da napravite svoju internet prodavnicu.
Nemojte preskakati korake čak i iako Vam deluju lako ili logično. Ukoliko ne znate sami kako napraviti internet prodavnicu, sledite uputstva.

1. prvi korak

Prvi korak je kupovina domena. Ukoliko ste nas poslušali i pitali nas za savet, taj deo je verovanto već gotov. Mi smo za potrebe eksperimenta i primera registrovali poddomen primer.izradasajtovasajta.com

2. drugi korak

Ukoliko ste zakupili hosting na drugom mestu, zamolite firme kod kojih ste kupili domen i hosting da ih povežu, kako bi Vaš novi domen prikazao ono što mi radimo na hosting nalogu.
Ako ste se odlučili za besplatno korišćenje našeg servera, ceo ovaj deo možete da preskočite, jer će Vam podešavanjem hostinga biti podešen i domen.

3. treći korak

Sada kada imate domen i hosting, kada su povezani, krećemo sa konkretnim radom.
Ulogujte se na Vaš hosting nalog (Cpanel) sa podacima koje ste dobili od svog hosting provajdera (u ovom slučaju verovatno od nas).

Videćete sledeći ekran:

pocetni ekran cpanel

Spustite se na dno strane i pronađite ikonicu WORDPRESS kao na slici ispod i kliknite na nju:

instalacija wordpressa uputstvo

 

Na sledećem ekranu kliknite INSTALL NOW. Nakon klika na dugme otvoriće Vam se novi ekran koji će izgledati kao na slici ispod.
Sada pažljivo – popunite polja kao na slici:

 

instalacija wp

Kada popunite ovaj deo, spustite stranu na dole, i u polja ADMIN USERNAME I ADMIN PASSWORD upisite koisnicko ime i sifru koju zelite za administraciju svog sajta. Zapamtite ove podatke i nemojte ih deliti ni sa kim.

Ispod korisničkog imena i šifre u polju LANGUAGE vrši se odabir jezika. Za sada nemojte menjati ništa.

Kada ste i to uradili na dnu strane kliknite INSTALL.

Instalacija traje minut, i po završetku prikazaće Vam se strana na kojoj je link ka Vašem sajtu i link ka administraciji sajta.

instaliran-wordpress-besplatni-sajt

Ovim ste završili instalaciju WordPressa i sada konačno imamo bar nešto opipljivo.

Probajte da kliknete na link za admiinstraciju sajta, upišite Vaše korisničko ime i šifru, i ulogujte se u administrativni deo svog novog sajta. Čestitamo!

U sledećem delu ćemo obraditi instalaciju neophodnih dodataka (pluginova) za funkcionalnist prodavnice, kao i odabir i instalaciju šablona.

Kopiranje nije dozvoljeno