Skip to main content
Baza znanja

Google ads (nekada AdWords) – Šta treba da znate o reklamiranju na Googlu

By No Comments8 minuta čitanja

Nećemo trošiti vreme na velike uvode o tome šta su Google reklame, jer oni koji to ne znaju teško da će i naići na ovaj članak.

Obradićemo mnogo važnije teme i to:

Google ads, objavite čime se bavite, budite glasniji od megafona

Koliko košta Google ads i kako se naplaćuje?

Najprostije rečeno, Google svoje reklame naplaćuje po sistemu aukcije.
To znači da ako ste odabrali ključnu reč za koju želite da se prikazuje Vaš oglas, a istu reč je odabrao i Vaš konkurent, Google će prikazati onu koja ima više „bodova“. Ti bodovi naravno ne postoje (bar ne zvanično), ali tako ćete najlakše shvatiti zašto je Vaš oglas ispred konkurentskog (ili obrnuto).

Faktori koji utiču na „bodovanje“

Kao prvo i osnovno – Vaš budžet i maksimalna cena koju ste odredili da platite po kliku. To znači da ako ste sve uradili isto i stavili 20 dinara po kliku, a neko drugi je stavio 30 – on će biti pre Vas.

Pošto je naravno nemoguće da ste sve uradili isto – te razlike mogu napraviti i razliku u ceni i poziciji.

Osim što želi da zaradi, Google želi i da se njegovi korisnici osećaju lepo i da sadržaj koji oni pregledaju bude koristan i kvalitetan, jer će se tako posetioci vraćati (i Google nastaviti da zarađuje). Zato je Google kreirao sistem koji ocenjuje kvalitet oglasa. Oglas koji je lošeg kvaliteta će čak i sa većim budžetom biti ispod oglasa dobrog kvaliteta (ako nije baš drastična razlika u budžetu).

Na kvalitet oglasa mogu da utiču mnogi faktori poput samog teksta oglasa, ekstenzija oglasa (da li ma dodatne linkove, broj telefona, lokaciju…). Google će Vam i sam predložiti mnoge radnje kojima možete da unapredite oglas i to su smernice koje uglavnom treba poslušati.

Osim kvaliteta samog oglasa Google „meri“ i kako se posetioc oseća nakon klika na oglas. Da li ono što vidi na sajtu odgovara tekstu reklame, da li je sadržaj na sajtu kvalitetan, da li je sajt brz i prilagodjen mobilnim uređajima… Ako bilo koji faktor nije dobar, posetioci neće biti srećni na sajtu, brzo će ga napustiti a Google će to da prepozna.

Znajući sve ovo, veoma je važno da novac koji svakako morate da uplatite ne bacite, već da se potrudite da oglas bude što kvalitetniji jer to može napraviti razliku između profita i gubitka.

Da li možete sami da podesite Google reklamu

Ukratko DA. Google je maksimalno pojednostavio kreiranje oglasa, napravio intuitivan proces kreiranja reklamne kampanje koji Vas vodi korak po korak, i sasvim sigurno će se sneći svako ko ima minimalno iskustva sa radom na internetu. Takođe postoji i puno tutorijala koji objašnjavaju osnove kreiranja Google reklame.

Potpuno je zasebno pitanje da li treba sami da postavite Google reklamu.

Ako niste neko ko je to radio više puta, eksperimentisao, učio na svojim greškama – odgovor je verovatno NE.
Google reklama je nešto što se plaća neprekidno, sve dok želite da imate posetioce na sajtu. Loše podešena reklama može potrošiti mnogo novca. Jako puno novcam zbog kojeć ćete je na kraju obrisati, ugasiti i reći da Google reklame ne rade.

Primer:

Zamislite da prodajete patike.
Zamislite da Vam za jedan par prodatih patika treba 50 posetilaca na sajtu ako je sajt lepo sređen i prilagođen Google smernicama i korisničkom iskustvu.
Tih 50 posetilaca koštaće nas recimo po 20 dinara svaki, odnosno 1000 dinara.

To znači da ako nam je marža tolika da imamo više od 1000 dinara po prodatom paru patika, reklama će nam se manje ili više isplatiti.

Nasuprot tome sada zamislite da nam je sajt „onako“, jer ipak smo ga pravili sami kao što i reklamu pravimo sami.
Na takvom sajtu neće kupiti svaki pedeseti već svaki stoti posetioc, jer na sajtovima ispod proseka konverzija posetilaca u kupce je oko 1%.

Istovremeno, pošto nam i reklama nije baš optimizovana, klik će nas koštati 25-30 din umesto 20.
To znači da nam sada treba 100 klikova po 25-30 din da bismo prodali jedne patike, odnosno 2500 do 3000 dinara, što je ogromna razlika, i verovatno dovoljan faktor da se prekine sa Google reklamiranjem.

Dakle 1000 dinara troška naspram 2500 za samo jedan par. A vi verovatno želite da prodate bar 100 pari mesečno, zar ne?

Zaključak:

Ako smatrate da ste dovoljno vešti da kreirate kvalitetnu reklamu, ispratite ponašanje kupaca, prilagodite sajt, apsolutno nema razloga da to ne uradite sami. U suprotnom uzmite digitron, izračunajte još jednom kalkulaciju iz gornjeg primera, pa odlučite sami.

Ako odlučite da angažujete agenciju – kako da je odaberete?

Pre svega se dobro raspitajte i informišite o tome koje su sve mogućnosti Google ads-a jer ćete želeti da iskoristite njen puni potencijal. To što nešto ne umete sami da podesite, ne znači da ne treba da znate šta Vam treba i šta želite. I kada kupujete mobilni telefon ne morate znati kako se pravi, ali morate otprilike znati njegove performanse.

Osim toga, naravno oslonite se i nastari dobri osećaj i na lakoću komunikacije sa agencijom koja se bavi internet marketingom i oglašavanjem.

Kod Google adsa je nezgodno to što ne možete videti portfolio radova i proceniti. Svaka agencija, pa makar i najveći amater će pustiti reklamu jer će njihov klijent za to uplatiti novac. Ali nemate načina da saznate koliko je klijent zadovoljan onim što je dobio za svoj novac.

Zato morate odlučiti na osnovu faktora koje smo naveli iznad.

Pored stručnosti, vodite računa i da oni sa kojima dogovarate saradnju imaju volje da Vam se posvete.
Imali smo prilike da vidimo da čak agencije koje su sertifikovane od Google kao Google partneri, podese reklamu kako treba, ali ne primer tekst oglasa ima slovne greške, što je katastrofalno za uspešnost reklame. Do toga svakako nije došlo zbog nestručnosti nego zbog nezainteresovanosti.

Takođe, obavezno razgovarajte sa agencijom o tome da li će Vam podesiti praćenje konverzija. Da li će podesiti remarketing kampanju. Da li će prilagoditi sadržaj  povećanju konverzija. Ako Vam sve ovo zvuči prekomplikovano, slobodno pišite za dodatna objašnjenja i savete: info@izradasajtovasajta.com

Da li je dovoljno samo da se napravi dobra reklama?

Dobra reklama je samo deo procesa. Ona je neophodna polazna tačka, ali onda idemo dalje.

Veoma važan deo je praćenje učinka reklame kroz praćenje ponašanja Vaših posetilaca.

Banalan primer je da se možda sajt na koji vodi reklama predugo učitava. Sa aspekta reklame sve je perfektno. Klijent vas je našao, oglas mu se dopao, kliknuo ga je (potrošio Vam određeni novac), došao na sajt…Na sajtu sačekao 3-4 sekunde, zbog sporog učitavanja nije našao pta je želeo, i više se nikada neće vratiti. Primer je banalan ali opisana pojava je redovna.

Takođe se često dešava da neko oglasi proizvod, posetilac klikne na reklamu, ali je reklama podesena da vodi na naslovnu stranu sajta a ne na stranu tog konkretnog proizvoda. U tom trenutku posetilac koji je očekivao da ga sačeka mogučnost da kupi proizvod – mora da traži proizvod na sajtu. Neko će biti uporan i naći ga, a većina će se ohladiti.

Zato je važno, da iako to nema direktne veze sa reklamom, agencija sa kojom sarađujete bude u mogućnosti ili da prilagodi sajt, ili da bar uradi analizu i da instrukcije po kojima će onaj ko Vam je radio sajt moći da unapredi korisnički doživljaj.

Dokle da je plaćamo – ima li kraja?

Na žalost nema kraja, jer kada bude kraj plaćanja reklama, biće i kraj Google ads zaradi.

Koliko god Vam bilo teško, pokušajte da to ne doživljavate kao trošak koji Vas boli, koji stalno gledate kako da smanjite ili ukinete, pauzirate reklamu itd. Kao što ne možete da kažete bilo bi baš dobro da zatvorim radnju i prodajem stvari iz podruma. Tako ne možete očekivati da prodajte ni iz podruma na Googlu, što je svaki sajt koji nije na prvoj, eventualno drugoj strani.
Koliko god bilo lepo otkazati lokal, onog trenutka kad izađete iz njega, više niste u poslu.

Razlog je jednostavan a to je da Google reklame zaista rade, i to se apsolutno ne može dovesti u pitanje. Firme širom sveta troše milijarde na Google ads i to ne bi radile da se ne isplati.

Dakle nemojte da doživljavate reklamu na internetu kao nešto što ne znate da li je korisno, nego kao nešto što morate da naučite da koristite da biste značajno unapredili svoje poslovanje. Apsolutno ne postoji drugi način da toliko unapredite svoje poslovanje i obim prodaje, kao reklama na internetu, bez obzira da li je to Google, Instagram, Facebook.

Paralelno sa Google ads reklamom, mnogi rade i SEO optimizaciju, jer im ona pomaže da i u organskim rezultatima pretrage budu na dobrim pozicijama. Međutim čak i tada, čak i ako ste prvi na prvoj strani u organskim rezultatima pretrage, opet razmislite dva puta da li je sada vreme da se ugasi reklama, jer će možda ona donositi dodatne posete sajtu koje se i dalje isplate.

Ako imate bilo kakve dileme budite slobodni da pišete na mail info@izradasajtovasajta.com.

Kopiranje nije dozvoljeno